Iroko

Het vers gezaagde kernhout van Iroko heeft een botergele tot bruingele kleur, soms zijn donkere zones aanwezig. Het lichtgekleurde spint steekt duidelijk af tegen het kernhout en is 50 tot 100 mm breed. Iroko vertoont in uiterlijk een vage gelijkenis met Teak, waardoor het ook wel Afrikaans Teak wordt genoemd. Deze benaming is echter misleidend.

Kwaliteitseisen

Sinds 1989 is er voor Iroko een Nederlandse norm verschenen in de serie kwaliteitseisen voor hout (KVH 1980); NEN 5482.  Verder is deze houtsoort genoemd in de lijst van goedgekeurde houtsoorten voor de toepassing in houten gevelelementen. Dit betekent dat het geleverd kan worden met een met een KOMO® productcertificaat.

Contact

Toepassingen

Iroko hout is sterk, duurzaam en werkt weinig. Daarom is het voor zeel veel doeleinden te gebruiken, zowel binnen als buiten. Zo kan het bijvoorbeeld gebruikt worden voor kozijnen, ramen, deuren, gevelbetimmeringen, parketvloeren, binnenbetimmeringen, trappen, traptreden, meubels, kuipwerk, spanten, dekken, carrosserie- en wagonbouw, draaiwerk, beeldhouwwerk en fineer.