Western Red Cedar

Western Red Cedar staat bekend om de grote kleurvariaties die het verse hout kan vertonen. Licht geelbruin, rozebruin, zalmkleurig en chocoladeachtig bruin gekleurd hout komt voor. Het donkere hout komt meestal uit het centrale deel van de stam en het lichter getinte meer van de buitenzijde. In het hout kunnen ook afwisselend donker en licht getinte banen voorkomen. In kwaliteit is het donkere en het lichte hout gelijk. Aan licht blootgesteld, zwakken de kleurverschillen af en wordt de kleur licht geelbruin tot vaal roodbruin. Het spint is bijna wit, nogal variabel in breedte. Het hout ruikt typisch cederachtig, heeft een bittere smaak en bevat geen harsgangen. Door het kleurcontrast tussen vroeghout en laathout vertoont kwartiers gezaagd hout een fijne streeptekening en heeft dosse gezaagd hout een vlamtekening die echter niet al te opdringerig aandoet. Rozebruin hout doet soms aan Californian redwood denken, terwijl licht geelbruin hout wel op Oregon Pine lijkt. Western red cedar heeft een recht draadverloop, een fijne nerf en kent een geringe werking.

Contact

Bewerkbaarheid

Western Red Cedar is zowel met de hand als machinaal gemakkelijk met alle gereedschappen te bewerken, mits deze zeer scherp zijn. Als te botte werktuigen worden gebruikt of als bij de bewerking een te hoge druk op het oppervlak wordt uitgeoefend, is er bij het schaven en frezen kans dat het harde laathout in het vroeghout wordt gedrukt. Naderhand komt het vroeghout weer in zijn oorspronkelijke vorm, met een onregelmatig ribbelig oppervlak van het hout tot gevolg. Bij het schaven van Dosse delen bestaat hierdoor het risico op bladdervorming (afschalen). Doordat het hout zacht is en het oppervlak gemakkelijk kan worden beschadigd, dienen de messen tevens vrij van bramen te zijn.

Red Cedar voorraad

Toepassingen

Gezien de duurzaamheid en stabiliteit kan Western Red Cedar gebruikt worden voor alle mogelijke constructies zowel binnen- als buitenshuis. Vooral de laatste jaren wordt het in ons land in toenemende mate toegepast voor buiten- en binnenbetimmeringen, plafonds, in het zicht blijvend dakbeschot, dakranden, kozijnen, hekken, poorten, pergola’s, tuinhekken en plantenkassen. Ook wordt het hout in de vorm van shingles (dakspanen of houten leien) gebruikt. Bij toepassing voor bewegende bouwonderdelen (bijvoorbeeld draairamen) dient men rekening te houden met de geringe sterkte. Het verdient aanbeveling in zulke gevallen dikker en breder hout toe te passen dan normaal gebruikelijk is.

Red cedar

Kwaliteitseisen

Western red cedar is genoemd in de KVT’95, Kwaliteit van houten gevelelementen. Dit betekent dat met cedar kozijnen met KOMO-productcertificaat kunnen worden vervaardigd. Voor western red cedar is in 1989 een Nederlandse norm verschenen in de serie Kwaliteitseisen voor hout (KVH 1980), NEN 5471. De houtsoort wordt genoemd in de beoordelingsrichtlijnen (BRL): -BRL 2301 Naaldhout, -BRL 9021 Houten buitenbergingen.

Deze Amerikaanse houtsoort is duurzaam, licht van gewicht, stevig, veerkrachtig en zeer goed bestand tegen rot en verwering. Na verloop van tijd krijgt het hout een prachtig, zilvergrijs oppervlak. Western Red Cedar wordt hoofdzakelijk toegepast voor geveltimmerwerk, kozijnen, rabat, schroten en sidings.

Drogen

Snel, als het dun hout betreft. Hierbij treedt weinig vervorming op. Het drogen van dik hout moet voorzichtig gebeuren omdat hierbij gevaar bestaat voor collaps of inwendige scheurvorming. In een partij western red cedar kunnen delen voorkomen die moeilijk tot zeer moeilijk te drogen zijn. Het gemiddelde vochtgehalte bepalen van zo’n partij kan daarom wel eens problemen geven.

Voorraad

Ruw volhout

Dikte (mm) Breedte (mm) Dikte (mm) Breedte (mm)
22 100 75 100
150 125
200 150
250 200
25 100 250
150 300
200 100 100
250 125
300 150
32 100 200
150 250
200 300
44 100 150 150
150 200
200 250
250 300
50 100
150
200
250

Vraag naar onze FSC®-gecertificeerde en PEFC-gecertificeerde producten.