Eiken

Van oudsher is Eiken één van de duurzaamste houtsoort in Europa. Door de natuurlijke duurzaamheid, interessante tekening (die verandert met de zaagwijze) wordt het in vrijwel iedere doelgroep toegepast. Door rechtstreekse import en langdurige samenwerkingen met onze leveranciers  kunnen wij uit voorraad een breed programma aan ‘vers’ en gedroogd en eiken aanbieden.

Onze inkopers bezoeken de zagerijen frequent; een bewuste keuze. Dit stelt ons in staat om de specifieke wensen van de klant optimaal te kunnen invullen en deadlines te halen.

Het leveringsprogramma in Eiken bestaat uit de volgende productvormen:

Bekantrecht Eiken

Eiken stamen

Eiken blokhout

Eiken constructiehout

Contact

Houtbeschrijving
Eiken kernhout heeft een geelbruine tot donkerbruine kleur en steekt duidelijk af tegen het 25-50 mm brede spint. Kwartiers gezaagd hout vertoont karakteristieke glanzende ”spiegels”, veroorzaakt door de brede stralen. Het hout is ringporig waardoor op het dosse vlak een vlamtekening ontstaat. Structuur en kwaliteit variëren afhankelijk van de groeicondities. Zo is Slavonisch eiken langzaam en gelijkmatig gegroeid, heeft het een rechte draad. Eiken heeft een hoog looistofgehalte, waardoor metalen in contact met eiken snel corroderen.

Bewerkbaarheid
De bewerkbaarheid van eikenhout is sterk afhankelijk van de volumieke massa. Eiken laat zich in het algemeen echter gemakkelijk, zowel met machines als met de hand, bewerken, draaien en frezen.