Eiken

Van oudsher is Eiken één van de duurzaamste houtsoort in Europa. Door de natuurlijke duurzaamheid, interessante tekening (die verandert met de zaagwijze) wordt het in vrijwel iedere doelgroep toegepast. Door rechtstreekse import en langdurige samenwerkingen met onze leveranciers kunnen wij uit voorraad een breed programma ‘vers’ en gedroogd aanbieden.We leveren diverse kopmaten met verschillende lengten uit voorraad. Daarnaast kunnen wij elk bestek voor u op maat laten zagen. De vraag naar kozijnhout is in de laatste jaren sterk toegenomen. Naast onze ruime mogelijkheden in massief kozijnhout hebben wij nu ook gelamineerd gevingerlast.

Onze inkopers bezoeken de zagerijen frequent; een bewuste keuze. Dit stelt ons in staat om de specifieke wensen van de klant optimaal te kunnen invullen en deadlines te halen.

Het leveringsprogramma bestaat uit de volgende productvormen:

Houtbeschrijving

Eiken kernhout heeft een geelbruine tot donkerbruine kleur en steekt duidelijk af tegen het 25-50 mm brede spint. Kwartiers gezaagd hout vertoont karakteristieke glanzende ”spiegels”, veroorzaakt door de brede stralen. Het hout is ringporig waardoor op het dosse vlak een vlamtekening ontstaat. Structuur en kwaliteit variëren afhankelijk van de groeicondities. Zo is Slavonisch eiken langzaam en gelijkmatig gegroeid, heeft het een rechte draad. Deze mooie houtsoort heeft een hoog looistofgehalte, waardoor metalen in contact met de houtsoort snel corroderen. De veelzijdigheid is immens. Historisch gezien laten gebint constructies zien hoe veerkrachtig dit bouwmateriaal is. Het is sterk, duurzaam en kan onbehandeld worden toegepast. De bewerkbaarheid is sterk afhankelijk van de volumieke massa. Eiken laat zich in het algemeen echter gemakkelijk, zowel met machines als met de hand, bewerken, draaien en frezen.

Kwaliteitsklasse

Er zijn bij Europees eiken verschillende kwaliteitsklasse. Van Prime tot aan licht rustiek. Deze fraaie sortering is landelijk geliefd bij de houtverwerkende industrie. Naast de bovengenoemde kwaliteiten bieden wij ook speciale sorteringen aan, bijvoorbeeld kwartiers of pakken met breedtes van 23cm en breder.