Eiken constructiehout

De steentijd is voorbij, bouwen met hout!

De veelzijdigheid van eiken constructiehout is immens. Historisch gezien laten gebint constructies zien hoe veerkrachtig dit bouwmateriaal is. Het is sterk, duurzaam en kan onbehandeld worden toegepast.

De duurzame kap wordt gedaan in de winter; de tijd waarin de boom niet actief is en de sapstroom minimaal is. Onze Eiken constructiebalken worden geïmporteerd uit Frankrijk. De stammen worden ‘vers’ gezaagd naar de gewenste maatvoering en wordt geleverd met een 100% PEFC-certificaat (het keurmerk voor duurzaam bosbeheer). Vraag naar onze FSC®-gecertificeerde en PEFC-gecertificeerde producten.

Een veel gestelde vraag die we krijgen bij vers gezaagd constructie hout is of het gaat werken nadat het is toegepast. Het antwoord is ja, zelfs voor ‘aangedroogde’ balken! Eiken krimpt in dikte en breedte met ongeveer 5-7%. In lengte het verschil nihil. Door het krimpen worden de verbindingen aangetrokken en wordt de constructie stijver. Tijdens het drogen ontstaan er oppervlakte scheuren die de eiken balken hun karakteristieke traditionele uiterlijk geven.

Mocht u ‘aangedroogd’ balken nodig hebben, dan kunt u ook bij ons terecht.

We leveren diverse kopmaten met verschillende lengten uit voorraad. Daarnaast kunnen wij elk bestek voor u op maat laten zagen. De balken worden gezaagd volgens de Europese standaard EN-975-1 en worden ingekocht  als mix onder  Q-PA & Q-P1 kwaliteit. Perfect voor carports, molenbouw, overkapping, gebintconstructie of het renoveren van een bestaande balklaag.

Wij raden u aan om het hout af werken met een bandschuurmachine. Uiteraard kunnen we de balken ook voor u laten schaven in onze eigen machinale (max. 290x290mm).

De natuurlijke duurzaamheid van eiken komt mede door het hoge looizuurgehalte. Gebruikt daarom uitsluitend RVS schroeven of ga voor de traditionele pen en gat verbinding.

Voorraad eiken constructiehout

Direct beschikbaar uit voorraad
150 x 150 mm 200 x 200 mm 250 x 250 mm
Lengtes: 3-5 m1 Lengtes: 3-5 m1 Lengten: 3-5 m1

 

Maximale maatvoering
Te leveren tot 500 x 500 mm ruw
Bewerken tot maximaal 290 x 290 mm.
Lengtes tot 18 meter beschikbaar.
Eiken constructiehout collage